Najnowsze artykuły

Systemy ITSM kluczem do sukcesu firmy - oto...

W dzisiejszym dynamicznym świecie biznesowym, osiągnięcie sukcesu w dużej mierze zależy od efektywności i optymalizacji procesów. Nowoczesne technologie...

Czytaj Więcej

10 nawyków, które uchronią cię przed chorobami serca

24 września obchodzimy Światowy Dzień Serca. Z tej okazji warto przypomnieć, jak istotne są nasze codzienne decyzje i styl życia w ochronie zdrowia tego ważnego organu. Nadwaga i otyłość sprzyjają rozwojowi chorób układu krążenia. Zbędne kilogramy w postaci tkanki tłuszczowej obciążają serce i mogą prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości i specjalista żywieniowy, podpowiada jakie codzienne nawyki pomogą nam uchronić się przed chorobami serca.

Zarówno w profilaktyce chorób serca, jak i podczas ich leczenia bardzo ważna jest zmiana stylu życia, a w szczególności skupienie się na zmniejszeniu masy ciała (jeśli istnieje problem nadwagi), odpowiedniej diecie i regularnej aktywności fizycznej. Jakie codzienne nawyki pomogą nam uniknąć chorób serca?

10 nawyków dla zdrowego serca:                                                      

Aktywność fizyczna

- Ruch dobrze wpływa na krążenie, pomaga zachować prawidłową masę ciała, poprawia samopoczucie – mówi Konrad Gaca, twórca autorskiej metody odchudzania GACA SYSTEM. Liczy się tu przede wszystkim regularność i dostosowanie formy aktywności do naszych możliwości – dodaje ekspert. Aktywny odpoczynek jest szczególnie ważny dla osób, które prowadzą „siedzący” tryb życia, pracują przed komputerem.

Zdrowe odżywianie

Regularność posiłków

Bardzo ważne jest regularne spożywanie posiłków.

- Najlepiej postawić na 4-5 posiłków dziennie o stałych porach – mówi Gaca. Dzięki temu nie dopuścimy do uczucia wilczego głodu i nie sięgniemy po przypadkowe produkty, niezdrowe wysokoprzetworzone przekąski.

Ograniczenie soli w diecie

Sól zatrzymuje wodę w organizmie, podnosi ciśnienie, przyczynia się do pogłębienia objawów chorób serca takich jak obrzęki, przyspieszona praca serca albo duszności. Wysokie ciśnienie krwi jest czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca – serce musi bowiem ciężej pracować, aby pompować krew do całego organizmu. Dodatkowe ciśnienie obciąża tętnice, a to może w znacznym stopniu osłabić serce.

- Sól można z powodzeniem zastąpić aromatycznymi ziołami, takimi jak tymianek, oregano, bazylia czy majeranek – mówi Konrad Gaca. Duże ilości tzw. soli ukrytej znajdują się również w produktach wysokoprzetworzonych, w konserwach, słonych przekąskach. Początkowo ograniczenie soli może okazać się trudne, ale naprawdę warto – już po tygodniu zaobserwujesz znaczną zmianę w samopoczuciu.

Ograniczenie cukru

Cukier dostarcza wyłącznie pustych kalorii, zaburza systemy regulujące odczuwanie głodu i sytości. Jego nadmiar podnosi ciśnienie, zwiększa poziom trójglicerydów, czyli tworzy idealne warunki do rozwoju otyłości i chorób serca.

Nawadnianie organizmu

Regularne picie wody jest bardzo ważne w codziennej diecie, skutecznie przyspiesza metabolizm. Najlepiej wybierać mineralną niegazowaną i zrezygnować ze słodkich napojów – zawierają ogromne ilości cukru.

Więcej błonnika

Niedobór błonnika w diecie może być bardzo groźny dla układu krążenia, dlatego w naszym codziennym menu powinno znaleźć się wiele produktów bogatych w błonnik, takich jak: kasze, płatki owsiane, ryż niełuskany, gruboziarniste pieczywo, warzywa i owoce.

Odpowiedni dobór tłuszczów

bardzo ważne jest wprowadzenie do codziennej diety produktów bogatych w tłuszcze nienasycone. Warto uwzględnić w jadłospisie tłuszcze ryb morskich, np. łososia. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy również w orzechach włoskich, migdałach, ziarnach słonecznika, oliwie, oleju rzepakowym i lnianym – wzmacniają odporność.

Bogactwo witamin w posiłku

Dostarczanie organizmowi magnezu, potasu i wapnia

Wszystkie te pierwiastki mają duże znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia. Magnez dodatkowo buduje układ odpornościowy. Znajdziemy go w gorzkiej czekoladzie, awokado, płatkach owsianych, kaszy gryczanej, pestkach dyni, migdałach. Potas znajdziemy w warzywach i owocach, szczególnie w pomidorach, selerach i grejpfrutach. Jego bogate źródło stanowią także ryby, pieczywo razowe i orzechy. Wapń możemy dostarczyć organizmowi jedząc twaróg, jogurty, kefiry i maślanki.

Spożywanie kiełków pszenicy, owsa i soi

To niezwykle ważne źródła witaminy C i E, a także kwasów omega–3. Doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie sałatek.

Regeneracja

- W profilaktyce chorób serca niezmiernie ważna jest także codzienna skuteczna regeneracja, czas na odpoczynek i odpowiednia ilość snu – mówi ekspert żywieniowy, Konrad Gaca. – W zależności od wieku na sen należy poświęcać od 6 do 10 godzin dziennie.

Każdego dnia mamy szereg możliwości, by uchronić się przed chorobami układu krążenia i zadbać o siebie. Zastosowanie powyższych 10 zasad Konrada Gacy to doskonały sposób na dbanie o zdrowie serca nie tylko 24 września, ale przez cały rok.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz