Najnowsze artykuły

Promocje na Walentynki - akcesoria mobilne

Walentynki to wyjątkowy czas roku, który kojarzy się nie tylko z romantycznymi gestami i kwiatami, ale także z możliwością sprawienia miłej...

Czytaj Więcej

Przepisy na ciasta kruche

Można zaobserwować, że przepisy na ciasta z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Ludziom przeważnie wydaje się jednak, że nie będą w stanie zrobić świetnie prezentującego się i smacznego ciasta. Czy przepis na ciasto kruche jest bardzo skomplikowany? Czy osoba, która nie gotuje na co dzień będzie w stanie je bez problemu przygotować?

Jak wykonać ciasta kruche?

Obecnie ciasta kruche można bez żadnego problemu przygotować z dowolnie wybranymi przez siebie owocami. Nie tylko świeżymi, ale również mrożonymi. Inne przepisy na ciasta z wykorzystaniem owoców bez trudu znajdziesz na głogach czy portalach kulinarnych.

Jakie składniki będą potrzebne do wykonania ciasta kruchego?

Rekomendowane jest zaopatrzenie się przede wszystkim w 500 g mąki przennej, 1 jajko, 3 żółtka, 1 szklankę cukru (200g), 250g masła lub margaryny, 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia, a także 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego. Ponadto warto kupić 800 mrożonych lub świeżych owoców. Doskonałym przykładem mogą być śliwki, czereśnie, wiśnie, truskawki czy rabarbar.

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności należy oczywiście bardzo dokładnie przygotować owoce. Świeże owoce należy najpierw umyć, a następnie w zależności od rodzaju odszypułkować czy wypestkować. Z kolei duże owoce można z powodzeniem pokroić na kawałki. Przykładowo rabarbar można pokroić na 3, 4 cm kawałki, z kolei większe śliwki czy truskawki na pół. Osoby, które jednak podejmą decyzję o wykorzystaniu mrożonych owoców powinny je rozmrozić, bardzo dobrze odsączyć na sitku, a później na papierowych ręcznikach.

Kolejnym etapem będzie przygotowanie kruchego ciasta. Należy w tym celu zagnieść jednolite ciasto z jajka, mąki, cukru, żółtek, śmietany, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki czy proszku do pieczenia. Można to oczywiście wykonać ręcznie albo za pomocą robota kuchennego. Wystarczy wykorzystać hak przeznaczony do zagniatania ciasta.

Następnie ciasto można podzielić na dwie części:1/3 czy 2/3. W kolejnym etapie 1/3 ciasta powinno się włożyć do woreczka do mrożenia, a później wstawić na 60 minut do zamrażalnika. Z kolei pozostałe 2/3 ciasta warto wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, która będzie wyłożona odpowiednim papierem do pieczenia. Następnie rekomendowane jest wstawienie ciasta na 60 minut do lodówki.

Na cieście można teraz bez żadnego problemu ułożyć wybrane przez siebie owoce. Ponadto na wierzch można zetrzeć na domowej tarce posiadającej większe oczka schłodzone ciasto z zamrażalnika.

Rekomendowane jest pieczenie w nagrzanym piekarniku przynajmniej 50 minut w temperaturze 180°C do momentu uzyskanie zarumienionego ciasta. Następnie ciasto trzeba pozostawić do ostygnięcia.

Należy pamiętać, aby śmietana, jajka czy tłuszcz były prosto z lodówki. Ponadto osoby zainteresowane przyspieszoną wersją nie muszą decydować się na schładzanie ciasta. Wystarczy wyłożyć 2/3 ciasta w formie, następnie na wierzchu umieścić owoce. Z kolei z pozostałej części ciasta można spokojnie odrywać kawałki, a następnie układać je na wspomnianych owocach.

Artykuł zewnętrzny

Komentarze (0)

Zostaw komentarz