Najnowsze artykuły

Promocje na Walentynki - akcesoria mobilne

Walentynki to wyjątkowy czas roku, który kojarzy się nie tylko z romantycznymi gestami i kwiatami, ale także z możliwością sprawienia miłej...

Czytaj Więcej

Sushi w Polsce - dowiedz się, za co kochamy tę pyszną japońską potrawę!

Sushi w Polsce robi wielką karierę. Pierwsze restauracje serwujące ten dalekowschodni przysmak pojawiły się w naszym kraju w połowie lat 90., a prawdziwego rozpędu moda na sushi nabrała w Polsce po 2000 roku. Azjatycka potrawa ma tylu wielbicieli, ilu absolutnych przeciwników. Sushi można tylko albo kochać, albo nienawidzić. Co sprawia, ze duża część z nas uwielbia japońskie przysmaki, a część ich naprawdę nie lubi? O tym jest ten artykuł.

Sushi w Polsce - kim są jego miłośnicy?

Sushi kojarzy się jeszcze wielu z nas z egzotyką, jedzeniem wyjątkowym i wykwintnym. Oczywiście jest różnica między potrawą jedzoną w dobrym sushi barze, a tą kupioną w markecie. Wizyta w restauracji, gdzie możesz nie tylko zjeść różnego rodzaju odmiany sushi, ale także wypić zieloną herbatę z prawdziwego zdarzenia, sake, czy japońskie piwo, dla części z nas jeszcze jest wyjątkowym przeżyciem kulinarnym. W związku z dużą popularnością sushi w Polsce, bary i restauracje z kuchnią japońską wyrastają wszędzie jak grzyby po deszczu. Należy pamiętać, że naprawdę dobre sushi wymaga świeżych i drogich składników, dlatego, aby naprawdę poznać smaki z kraju kwitnącej wiśni, warto wybrać się do dość ekskluzywnej restauracji. To sprawia, że największymi wielbicielami i koneserami sushi w Polsce są osoby pochodzące z klasy średniej oraz te bardzo zamożne. Sushi w Polsce w wielu kręgach postrzegane jest jeszcze jako jedzenie luksusowe i pewna fanaberia.

Za co kochamy sushi?

Sushi to potrawa, która ma swoje korzenie w południowo-wschodniej Azji, skąd przywędrowała do Japonii, gdzie przez wieki ewoluowała i stała się jednym z symboli japońskiej sztuki kulinarnej. Pierwotnie była to ryba, którą fermentowano używając do tego procesu warstw ryżu. Ryba mogła być spożywana nawet po kilku miesiącach. Potrawa miała wielu zwolenników, jednak legenda głosi, ze jej zapach był niekoniecznie przyjemny. Z czasem do fermentowania ryb zaczęto używać octu ryżowego. Po długim czasie sushi stało się tym, czym jest dziś. Surową rybą zawiniętą w ryż i w nori, czyli płachtę suszonych alg. Oprócz tej klasycznej postaci sushi ma i w Japonii i poza nią szereg wariantów.

Kochamy sushi za dużą różnorodność rodzajów i składników. Zestaw rolek zawsze zawiera coś dla każdego. Istnieją rolki wegetariańskie, z warzywami, z paluszkami surimi, z wędzoną rybą. Do sushi można wkładać marynowaną rzodkiew, awokado, czy serek Filadelfia. Znajdziecie tu i krewetki, ośmiorniczki oraz inne owoce morza, a nawet wołowinę i uwaga nutellę. Nie ma lepszych przekąsek na imprezę niż duży półmisek różnego rodzaju rolek sushi.

Japońska potrawa jest nie tylko pyszna, nie tylko egzotyczna. Urokliwy jest cały rytuał, który towarzyszy jej podawaniu i jedzeniu. Sushi serwuje się zawsze w towarzystwie sosu sojowego, wasabi i marynowanego imbiru. Pałeczki to akcesoria pozwalające na elegancki sposób jedzenia sushi, ale dopuszczalne jest także jedzenie go palcami. Pięknie podane rolki, na naczyniach płaskich, utrzymanych w prostym, minimalistycznym stylu, są nie tylko apetyczne, ale jedzone uważnie, z namysłem i uważnością. Sushi to nie tylko jedzenie, to doświadczenie.

Sushi - jak można go nie kochać?

Można. Są osoby, które poza schabowym i rosołem za bardzo nie szukają rozkoszy podniebienia. Są konserwatyści, którzy uważają: ”cudze chwalicie, a swego nie znacie” i odnoszą tę maksymę także do swoich obiadów. Są osoby, które nie znoszą ryb. Lub boją się eksperymentować z obawy o problemy trawienne. Jest wiele różnych powodów, dla których sushi jest nie do przejścia. Co nie zmienia faktu, że spora część Polaków sushi uwielbia, jada regularnie i jest to jedna z ich ulubionych potraw.

Jeśli jadasz sushi, lub chcesz spróbować tego dania po raz pierwszy, wybierz świetną restaurację serwującą sushi i po prostu zrób to. Spróbuj dania, które kocha cały świat i daj się uwieść egzotycznej potrawie pochodzącej bezpośrednio z kraju kwitnącej wiśni.

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz