Najnowsze artykuły

Przepisy na ciasta kruche

Można zaobserwować, że przepisy na ciasta z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Ludziom przeważnie wydaje się jednak, że nie...

Czytaj Więcej

Najlepsze sposoby na udane wypieki domowe

Pieczenie ciast w swoim własnym domu to swoistego rodzaju sztuka. Niekiedy kończy się powodzeniem, a w inne dni porażką. Porady kuchenne sprawią, że nasze wypieki już zawsze będą takie, jakich oczekujemy. Jak upiec idealny biszkopt, sernik czy chałkę drożdżową?

Jak to wygląda?

Nawet tak niepozorne ciasto, jak klasyczna chałka drożdżowa, może sprawić nam wiele problemów. Wypieki to z jednej strony wielka przyjemność, jednak z drugiej bardzo często wiążą się ze zszarganymi nerwami. Jeśli chcemy, aby nasze domowe ciasta już zawsze były udane, warto zagłębić się w porady kulinarne. Dzięki nim, pieczenie biszkoptu, makowca, sernika czy wyżej wymienionej chałki, już nigdy nie sprawi nam problemu.

Składniki dobrej jakości

Jedną z podstawowych, a zarazem najważniejszych zasad domowych wypieków, jest wykorzystywanie składników domowej jakości. Zanim zdecydujemy się na dany produkt, należy sprawdzić jego datę ważności. Jajka, masło, mleko, proszek do pieczenia czy margaryna, mogą być po prostu niezdatne do jedzenia. Wystarczy jeden nieświeży produkt, a cała nasza praca pójdzie na marne. Składniki niskiej jakości mogą nawet sprawić, że nasze ciasto nie wyrośnie.
 

Odpowiednia temperatura produktów

Następną niezwykle ważną zasadą, jakiej należy się trzymać, jest utrzymywanie składników w temperaturze pokojowej. Nie należy wykorzystywać produktów, które dopiero co wyjęliśmy z lodówki. Należy je z niej wyjąć od godziny do dwóch przed rozpoczęciem wyrabiania masy. W przeciwnym razie nasze starania zakończą się fiaskiem, a zamiast ciasta otrzymamy niechcianego zakalca.

 

Prawidłowe mieszanie

Do porad kulinarnych możemy zaliczyć nawet taką czynność jak mieszanie składników. Nie możemy zapomnieć, że sposób łącznie konkretnych produktów może się różnić ze względu na konkretny rodzaj ciasta. W związku z tym najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest użycie miksera. Należy dobrać zarówno odpowiednie tempo, jak i czas mieszania. Ciasto drożdżowe będzie od nas wymagało znacznie dłuższego mieszania niż na przykład delikatne kruche ciasto, które należy przygotowywać na wolnych obrotach.

 

Dobrze nagrzany piekarnik

Wielu z nas zna sytuację, gdy nasze ciasto po prostu opada. Jak tego uniknąć? Najważniejsze jest to, aby wstawić blachę z ciastem do odpowiednio rozgrzanego piekarnika. Pod żadnym pozorem nie należy wkładać ciasta do zimnego pieca. Co więcej, taką zasadą należy kierować się również w przypadku mięs czy zapiekanek.

 

Jak poradzić sobie z wyschniętymi rodzynkami?

Rodzynki do ciasta to dla wielu drażliwy temat. Jedni je uwielbiają, a drudzy nienawidzą. Jeśli jednak się na nie zdecydujemy, należy sprawdzić, czy nie są one wyschnięte. Jeśli nasz produkt jest zbyt mocno wysuszony, należy umieścić go na 30 minut w soku z cytryny. Takie działania pozwoli rodzynkom odzyskać swoją świeżość, a także zapewnić udane wypieki.

 

Świeże jajka

Jak już wyżej wspomnieliśmy, udane wypieki są głównie zależne od dobrej jakości oraz świeżości składników. Zanim dodamy jajka do naszego ciasta, powinniśmy sprawdzić ich świeżość. Możemy to zrobić za pomocą prostego triku. Jedyne co musimy zrobić, to wrzucić jajko do wody. Jeśli będzie ono świeże, opadnie na samo dno, w przeciwnym razie zacznie unosić się przy samej powierzchni.

 

Przesiana mąka

W sporej większości wypieków wykorzystujemy mąkę. Jeśli chcemy, aby nasze wypieki należały do udanych, nie możemy po prostu wsypać ją do pozostałych składników. Najlepszym rozwiązaniem będzie przesiania jej za pomocą zwykłego przesiewacza. Takie działanie sprawi, że pozbędziemy się jakichkolwiek zanieczyszczeń, a co istotniejsze napowietrzymy mąkę, co będzie skutkowało większą puszystością naszego ciasta. Najpierw należy wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, później przesiać, a dopiero na samym końcu dodać do pozostałych produktów.


Ostrożnie z cukrem

Cukier jest niezwykle ważnym składnikiem domowego ciasta. Przecież to właśnie on nadaje im słodki smak, jaki tak bardzo lubimy. Nie możemy jednak zapomnieć, że jego ilość powinna być wręcz idealna. Nie powinno być go za mało ani za dużo. W związku z tym należy ściśle trzymać się dobrego przepisu. Jeśli dodamy niedużą ilość, nasze wypieki będą twarde oraz nijakie w smaku. Z kolei, kiedy przesadzimy z tym składnikiem, zamiast ciasta stworzymy twardą oraz ciemną powłokę, której nikt nie będzie chciał jeść.

 

Chałka drożdżowa, czyli wypiek dla każdego

 

Jeśli dopiero zaczynamy naszą przygodę z wypiekami,to klasyczna chałka drożdżowa będzie idealna. Każdemu z nas kojarzy się ona z dzieciństwem, a także słodkim pieczywem przypominającym warkocza, którego jedliśmy na śniadanie z masłem czy konfiturami. Co ciekawe, chałka pochodzi z kuchni żydowskiej, a w swojej pierwotnej formie charakteryzuje się delikatnie słonym smakiem oraz brakiem kruszonki. Ponadto to wersji żydowskiej dodaje się takie składniki jak miód, jabłka, rodzynki czy orzechy. Wraz z wyżej wymienionymi radami oraz odpowiednim przepisem każdy z nas sobie poradzi z jej przygotowaniem. Nie ma nic lepszego niż powrót do naszych młodzieńczych lat.