Piękny, zielony trawnik to marzenie wielu właścicieli domów. Nic dziwnego – to on nadaje ogrodowi świeżości, estetyki i harmonii. Ale aby...
Czytaj WięcejKtóre warzywa są najzdrowsze?
Wszystkie warzywa mają cenne składniki odżywcze, ale które są najzdrowsze? Zebraliśmy w jednym miejscu te, które warto jeść codziennie. Wybierz jedno lub dwa z tej listy i jedz każdego dnia, a wkrótce zobaczysz efekty. Stopniowo zwiększając spożycie najzdrowszych warzyw będziesz czerpać najwięcej korzyści z efektów zrównoważonej diety. Dodanie ich do swojego jadłospisu może być prostym sposobem na poprawę zdrowia. Warzywa z naszej listy są łatwo dostępne i mają mnóstwo składników odżywczych. Ale jak wybrać te właściwe?
Zielone warzywa
Zielone warzywa należą do najzdrowszych pokarmów na naszej planecie. Odpowiednik jednej filiżanki surowego szpinaku dostarcza prawie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę A i K. Zielenina jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi zwalczać stres oksydacyjny i chronić komórki przed uszkodzeniem. Brokuły i szpinak są także niesamowicie pożywne. Zielone warzywa mogą pomóc Ci uniknąć otyłości i poprawić trawienie. Poza tym są doskonałym dodatkiem do posiłku i można je łatwo znaleźć w każdym sklepie spożywczym.
Brukselka
Brukselka nie bez powodu została okrzyknięta najzdrowszym warzywem. Te chrupiące łodygi są pełne składników odżywczych, w tym żelaza i błonnika. Żelazo pomaga tworzyć czerwone krwinki, które transportują tlen w całym organizmie. Błonnik pomaga eliminować odpady z organizmu, a witamina K pomaga w prawidłowym krzepnięciu krwi, tworzeniu kości i dystrybucji wapnia w organizmie.
Jarmuż
Innym warzywem, które jest wprost napakowane cennymi przeciwutleniaczami jest jarmuż. Zawiera mnóstwo witaminy C, która może pomóc w zapobieganiu chorobom serca poprzez obniżanie poziomu "złego" cholesterolu. Jarmuż zawiera taże wiele cennych przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać tworzeniu się zatorów w tętnicach. Jedząc dużo zielonych warzyw, możesz być pewny, że Twoje ciało otrzymuje wartości odżywcze, których potrzebuje do walki z chorobami. Na co więc czekasz? Spróbuj dodać więcej zieleniny do swojej diety już dziś!
Szparagi
Szparagi to wspaniałe warzywo, które jest bogate w antyoksydanty. Jest to również źródło witaminy K, która jest niezbędna dla budowy silnych kości i krzepnięcia krwi. Inne składniki odżywcze znajdujące się w szparagach to witamina C, B6 i E. Są to witaminy kluczowe dla Twojego zdrowia. Szparagi stanowią również bogactwo potasu, który przyczynia się do utrzymywania prawidłowego ciśnienia krwi.
Marchewka
Marchewki są świetnym źródłem błonnika. Można je ugotować, upiec, albo zjeść na surowo. Jeśli nie przepadasz za smakiem tego warzywa, dodaj ją do sosu, sałatki a nawet deseru. Przepisów jest naprawdę wiele! Marchew jest bogata w witaminę A i K, zawiera także beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem. Wiele osób uważa to warzywo za jedno z najzdrowszych rosnących w Polsce.
Burak
Burak jest uznany za największy polski superfood. Lista korzyści wynikających ze spożywania tego najzdrowszego warzywa jest bardzo długa. Z pewnością należy wyróżnić działanie antynowoworowe, dzięki zawartości betaniny. Czerwony barwnik pozytywnie wpływa również na układ krwionośny i opóźnienie procesów starzenia.
Seler
Kolejnym superfood jest seler. Seler jest w 95% wodą i posiada minerały, które równoważą kwasowość trawienną. Ponadto, seler zawiera 25 związków przeciwzapalnych. Jego błonnik jest szczególnie korzystny, ponieważ chroni wnętrze żołądka. Ale jeśli szukasz zdrowej, sycącej przekąski, seler świetnie sprawdzi się w roli dodatku. Dla dodtkowej porcji białka, spróbuj wymieszać go z masłem migdałowym. Dzięki temu posiłek będzie bogatszy w białko i zwiększy wartość odżywczą selera.
Cebula
Cebula to kolejne najzdrowsze warzywo, które powinieneś włączyć do swojej diety. Ta niepozorna roślina jest bogata w przeciwzapalne antyoksydanty, a tym samym świetna dla Twojego serca. Ponadto, wysoka zawartość kwercetyny chroni układ sercowo-naczyniowy. Inne korzyści zdrowotne płynące ze spożywania cebuli obejmują poprawę działania układu odpornościowego. Regularne jedzenie wzmocni zdrowie serca, chroni przed rakiem i przywróci równowagę poziomu cukru we krwi. Jedz cebulę codziennie!
Rzodkiewka
Surowa rzodkiewka to kolejne najzdrowsze warzywo, które możesz, a nawet powinieneś jeść codziennie. Jest ona doskonałym źródłem błonnika prebiotycznego. Badania pokazują, że błonnik rzodkiewki pomaga organizmowi regulować poziom glukozy, co może zapobiec zbytniemu przybieraniu na wadze. Możesz dodawać korzeń do sałatek i dodawać go do smoothies.
Komentarze (0)